LONNIE DONEGAN

er kanskje ukjent for de fleste idag, men har hatt enorm betydning for utviklinga av den engelske beatmusikken. Beatles, Stones, Van Morrison og deres samtidige ser ham som en stor inspirasjonskilde.
Lonnie døde 5. november 2002 under en konserturne, få dager før han skulle delta i en minnekonsert for George Harrison, en av de mange artistene han har inspirerrt.

Anthony Donegan begynte sin karriere som jazzmusiker, og tok artistnavnet Lonnie etter bluesangeren Lonnie Johnson.
et plateomslag På 1950-tallet spilte han banjo i Chris Barbers Jazzband, og hadde en avdeling på hver konsert med en bluestrio. Under en av Chris Barbers plateinnspillinger i 1954 ble det også tatt opp et par låter med "the Lonnie Donegan Skiffle Group", der besetningen var gitar, bass og vaskebrett. To av sangene ble gitt ut av Decca på singel ,og til alles overraskelse ble "The Rock Island Line" en kjempesuksess - solgt i 3 millioner eksemplarer.
Lonnie startet en solokarriere og fikk en lang rekke slagere basert på amerikansk folk- og bluesmusikk, blant annet spilte han inn sanger av Leadbelly og Woody Guthrie. Både Lonnies upolerte og energiske opptredener og hans musikkvalg inspirerte mengder av amatørband, deriblant "The Quarrymen" som seinere skulle bli til "The Beatles."
Lonnie forsvant fra hitlistene i sekstiåra, men har holdt det gående som kabaretartist og gitt ut en del nyinnspillinger av sine gamle hits. I 1998 ga han ut en kriitkerrost album med gamle og nye sanger under navnet "Muleskinner Blues", samme høst spilte han en konsert i Belfast sammen med Van Morrison og Chris Barber . Konserten ble gitt ut under navnet "The Skiffle Sessions".

Nettsider om Lonnie Donegan:

Her er noen artikler i samband med hans dødsfall i november 2002
http://www.guardian.co.uk/g2/story/0,3604,834337,00.html
http://www.guardian.co.uk/obituaries/story/0,3604,830032,00.html
http://www.independent.co.uk/story.jsp?story=348903
http://www.independent.co.uk/story.jsp?story=348983

Noen andre nettsteder:

En oversikt over Lonnies karriere fra et jazz-synspunkt: http://www.jazzuk.com/donegan.html
Lonnie som rock-inspirator. http://www.tsimon.com/donegan.htm
og en fullstendig diskografi : http://rant58.tripod.com/id392.htm


Riddu-Riddu   *   Grateful Dead   *   Dylansider   *   Lyrikksider   *   Vindheimgarnets hovedside